Recepty

Tu vám pridávame niekoľko receptov, ktoré sa dajú pripraviť z gaštanov:

 

Pečené gaštany

Suroviny:

  • 1 kg jedlé gaštany

Postup receptu:

  • 1.
    Gaštany narežeme na oblej strane, uložíme na plech reznou stranou nahor a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 30 minút, kým sa šupka nezačne otvárať a dužina hnednúť.
  • 2.
    Ošúpať ich musíme zahorúca ostrým nožom. TIP: Pri narezávaní gaštany vždy skontrolujeme, či nie sú červivé.

Varené gaštany

Jemná sladkastá chuť gaštanov je vhodná do koláčov aj k mäsu. Cukrári používajú gaštanovú múku na prípravu palaciniek alebo ako prísadu do cestovín.

Suroviny:

  • 1 kg jedlé gaštany

Postup receptu:

  • 1.
    Gaštany narežeme na oblej strane do kríža asi 3 mm hlboko.
  • 2.
    Vo vriacej vode ich varíme približne 20 minút. Po scedení gaštany zabalíme do utierky a stláčame, až kým sa šupka neuvoľní a nebude sa dať šúpať.

Gaštanové pyré

Suroviny na 4 porcie:

  • 500 g uvarené pretlačené gaštany
  • 100 g cukor práškový
  • 1 PL rum
  • podľa chuti čokoláda, šľahačka

Postup receptu:

  • Pretlačené gaštany zamiešame s cukrom a rumom a pretlačíme tak, aby masa padala na misu v podobe tenkých rezancov, ktoré ozdobíme šľahačkou a roztopenou čokoládou.

    Gaštanový sen

    Gaštany sa kedysi používali ako platidlo, ale aj ako plnohodnotná potravina, ktorá často nahrádzala zemiaky. Kaša z gaštanov slúžila ako príloha k mäsu.

    Suroviny:

  • 500 g jedlé gaštany
  • 250 g maslo
  • 3 PL cukor
  • 1 ks šľahačka
  • 1 ks čokoláda
  • Postup receptu:

    • 1.
      Gaštany narežeme do kríža, uvaríme vo vode, ošúpeme a vnútro zomelieme.
    • 2.
      Pridáme ho do masla vymiešaného s cukrom. Gaštanovú masu podávame so šľahačkou a s čokoládou, prípadne do zdobíme trubičkami.
    • 3.
      TIP: Ochutená gaštanová zmes sa dá zamraziť a vytiahnuť v prípade nečakanej návštevy.

      Gaštanový chlebíček

      Suroviny:

    • 800 g jedlé gaštany
    • 8 dl mlieko
    • 1 PL maslo
    • 100 g práškový cukor
    • 1 balíček vanilínový cukor
    • 6 ks vaječný bielok
    • 10 kociek cukor
    • Postup receptu:

      • 1.
        Do hrnca dáme gaštany a zalejeme ich studenou vodou, chvíľu povaríme. Uvarené ich olúpeme a opäť vrátime naspäť. Pridáme mlieko, maslo a varíme na miernom ohni.
      • 2.
        Gaštany zomelieme, pridáme mlieko, práškový a vanilínový cukor. Všetko premiešame Potom vyšľaháme z vaječných bielkov tuhý sneh a pridáme ho do hrnca ku zmesi a necháme chvíľu postáť.
      • 3.
        Medzitým pripravíme karamel z kociek cukru a trochy vody. Karamelom vylejeme formu a naplníme ju gaštanovou zmesou. Pečieme vo vodnom kúpeli pri miernej teplote približne hodinu. Nakoniec upečený chlieb vyklopíme a môžeme podávať.